Češi si umí připravit čaj lépe než Britové
Koupím sáček drceného čaje v sáčku v obchodě, zapnu varnou konvici a hodím sáček do hrnku a zaliju vroucí vodou, pořádně sáček vymačkám a za pár vteřin je hotovo.
Tímto způsobem samozřejmě nepřipravit dobrý čaj. Takto to ale chodí v Británii, i když jsou ostrované vyhlášený čajový národ. Vždy o pauzách v práci si dělají černý čaj, samozřejmě s mlékem.
V Anglii se řekne čaji "cuppa". Je to nářečí samozřejmě.
Na severu, zejména okolo Manchesteru se řekne "a brew" (vyslovuj "brů"). Brewing water je voda, která se vaří, od toho se odvodil název. Zkuste to, budou vás mít za svého člověka velmi rychle, nekecám.
Uvařte si pravou anglickou snídani, je to zážitek >>
Jde o velmi rychlou přípravu obyčejného čaje s nízkou cenou z obchodního domu. Už i doma v Čechách víme, že takto rychlá příprava není dobrá. Dokonce máme čajovny, kde jde o pití velmi kvalitních čajů se správnou přípravou.
Vroucí voda je při přípravě podstatná, musíte mít vodu co nejvíce horkou. Pokud tedy připravujeme černý čaj, jinak bychom dostali nějakou mdlou barvu tekutiny bez aromatu a po ochucení mlékem by putoval hned do umývadla. Nedal by se pít.
Mě trvalo několik let, než jsem si zvykl na britskou přípravu černého čaje, tedy s mlékem. Mám rád Earl Grey nebo English Breakfast. Někdy si dopřeju cejlonský. Čaj je dobré louhovat pár minut, třeba od 2 do 5 minut, záleží, jak silný ho člověk má rád.
Adam Wojnar
Líbí se ti článek? Podpoř nás:
Přečtěte si další rady a tipy z kategorie Život v Anglii.